Επιμέλεια άρθρου: Μάνος Λεγάκης, Θοδωρής Κοντός
forecastweather.gr


Χειμώνας από τα παλιά....

Πράγματι η δυτική κεντρική και βόρεια Ευρώπη είδε αρκετό χιόνι. Μάλιστα οι χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές ήταν πολύ πυκνές. Στην χώρα μας σημειώθηκαν χιονοπτώσεις στα ορεινά μας.

Ο πρώτος μήνας του χειμώνα, της εποχής που οι περισσότεροι αγαπάμε πιο πολύ, τελειώνει. Οι ψυχρές αέριες μάζες όλο και πιο πολύ φαίνονται στα παγκόσμια μοντέλα να έχουν την τάση να κατέβουν νοτιότερα. Μέχρι στιγμής το ψύχος ουσιαστικά δεν μας επηρέασε... Αλλά οι ημέρες περνούν και σιγά σιγά οι ψυχρές αέριες μάζες θα κινηθούν προς την περιοχή μας.

Για να μην μιλάμε με γρίφους παρακάτω θα προσπαθήσουμε μαζί με τον Θοδωρή Κοντό να προσεγγίσουμε την τάση του καιρού για το υπόλοιπο του μήνα που διανύουμε.

Από τα τρεξίματα των παγκόσμιων Προγνωστικών μοντέλων και παρατηρώντας τα τις τελευταίες 3 ημέρες βλέπουμε πως ο αζορικός αντικυκλώνας έχει τάση ανόδου στην Ιβηρική χερσόνησο και να πιέζει τον πολικό στρόβιλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ψυχρές αέριες μάζες από την Βόρεια Ευρώπη να μετατοπίζονται νοτιότερα και να επηρεάζουν αρχικά τα Βαλκάνια και κατ’ επέκταση και την χώρα μας. Τι σημαίνει αυτό; Θα το δούμε παρακάτω.

Τις εκτιμήσεις συνήθως τις διαχωρίζω σε 3 πενθήμερα. Λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που έχει προκύψει αλλά και με τα δεδομένα που έχουμε θα την αναλύσουμε λίγο περισσότερο. Επαναλαμβάνω όπως σε κάθε εκτίμηση όλα τα παρακάτω δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόγνωση αλλά είναι μια προσπάθεια εκτίμησης της τάσης του καιρού για την χώρα μας.

Για το διάστημα από 15-12 έως και 18-12 χαμηλό βαρομετρικό από την Ιταλία θα κινηθεί νοτιοανατολικότερα και θα επηρεάσει αρχικά τα Επτάνησα με βροχές και τοπικά καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Βάσει των τελευταίων στοιχείων στις 16-12-2017 ισχυρά φαινόμενα πιθανόν θα σημειωθούν τοπικά στην δυτική ηπειρωτική χώρα. Χιονοπτώσεις θα έχουμε σε πολύ μεγάλα υψόμετρα στην Πίνδο(μη κατοικημένες περιοχές), τοπικά πυκνές. Ο καιρός θα ψυχράνει σταδιακά από το Σάββατο 17/12 και έτσι τα χιόνια θα κατέβουν χαμηλότερα στις βόρειες ορεινές περιοχές της χώρας(στα βορειοδυτικά ακόμη και κάτω από τα 1400 μέτρα). Φαινόμενα επίσης θα εντοπίζονται σε μεγάλο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι νότιοι μέτριοι στην νότια χώρα με τάση να γίνουν βόρειοι ενώ στην υπόλοιπη χώρα βόρειοι. Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στα νότια ενώ στα βόρεια σε σημαντική πτώση. Από τις 18 του μήνα τα φαινόμενα θα εξασθενούν από δυτικά προς ανατολικά και σύντομα θα σταματήσουν όχι όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς από βορρά προς νότο και από το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ψυχρή αέρια μάζα θα αρχίσει να εισέρχεται από τα βορειοανατολικά στην χώρα μας.

Για το διάστημα 19-22 θα έχουμε αλλαγή του καιρού με τους βοριάδες να ενισχύονται σημαντικά και να έχουμε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο. Αυτό εκτιμούμε πως θα συμβεί καθώς ο αζορικός όπως αναφέραμε παραπάνω θα έχει ήδη δημιουργήσει πιέσεις με αποτέλεσμα ψυχρή αέρια μάζα να προσπαθεί να εισέλθει στα Βαλκάνια και στην χώρα μας. Αρχικά θα σημειώνονται χιονοπτώσεις σε όλη την βόρεια χώρα στα ορεινά και σιγά σιγά το χιόνι θα κατέβει και σε χαμηλά υψόμετρα. Τα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης θα έχουν μια πολύ καλή ευκαιρία να ντυθούν στα λευκά όπως επίσης και πολλές πόλεις της βόρειας χώρας. Επίσης δεν αποκλείεται από τις 21 και έως τις 22 να δούμε και χιόνια στην Πάρνηθα αλλά και στην Δίρφυ στην Εύβοια. Τα ορεινά της Στερεάς αλλά και τις Πελοποννήσου επίσης θα έχουν χιονόπτωση. Τοπικές βροχές βορείου ρεύματος στην ανατολική στερεά και την Κρήτη.

Από τις 23 έως και τις 28 θα μείνουμε μόνο στην τάση και εκτιμούμε πως θα έχουμε καλές γενικά συνθήκες με βελτιωμένο καιρό. Τοπικά φαινόμενα με ασθενείς χιονοπτώσεις ίσως να έχουμε στον ορεινό κορμό της Πίνδου. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες καθώς οι άνεμοι εξασθενούν.

Το τελευταίο τριήμερο του μήνα αλλά και του έτους εκτιμούμε πως θα έχουμε νέα ψυχρή εισβολή με την τάση να γίνει προσήνεμη. Δηλαδή να επηρεάζει από Χαλκιδική και νοτιότερα. Κρύο αρκετό στην βόρεια Ελλάδα ενώ τα φαινόμενα να εντοπίζονται σε Εύβοια, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Σποράδες, και Κρήτη.

Το πόσο ισχυρή θα είναι αυτή η νέα ψυχρή εισβολή ακόμη άγνωστο καθώς πρόκειται για πολύ μεγάλο μακρινό διάστημα και ακόμη και η προσπάθεια προσέγγισής της έχει τεράστιο ρίσκο. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε πως πέραν των 200 ωρών δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμη και η τάση. Θα το παρατηρούμε όμως μέρα με την ημέρα και θα υπάρχει συνεχείς ενημέρωση.
Επομένως ο πρώτος μήνας του χειμώνα και ο τελευταίος μήνας του έτους έχει τελικά τεράστιο ενδιαφέρον.

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα.

Επιμέλεια άρθρου: Μάνος Λεγάκης, Θοδωρής Κοντός

Χάρτες: Meteociel