συνέντευξη στον Μπάμπη Θ. Τριανταφυλλίδη 
parathrhthsflorina.blogspot.gr


Στην κανονικότητα της λειτουργίας του επανέρχεται σταδιακά το νοσοκομείο Φλώρινας.

Μέσα στον Δεκέμβρη τίθεται σε λειτουργία και η τόσο απαραίτητη για την περιοχή μας ορθοπεδική κλινική, αφού ο δεύτερος γιατρός ανέλαβε καθήκοντα.

Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γιώργος Χιωτίδης μας δήλωσε ότι,προσελήφθη κι ένας χειρουργός, οπότε η χειρουργική θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Στον προγραμματισμό και στις προτεραιότητες του κ. Χιωτίδη είναι η λειτουργία και της παιδιατρικής κλινικής με την πρόσληψη δύο παιδιάτρων.
Αφοπλιστικά ειλικρινής ο διοικητής του νοσοκομείου,  δήλωσε ότι το νοσοκομείο έχει προβλήματα και υπολείπεται  έναντι των άλλων της Δυτικής Μακεδονίας ως προς την στελέχωση του, κυρίως σε ιατρικό προσωπικό. Γι’ αυτό και στις νέες προσλήψεις θα έχει μερίδιο.
Η διαπίστωση μας είναι ότι το νοσηρό κλίμα που υπήρχε άλλαξε ριζικά.Ο διοικητής έχει αγαστή συνεργασία με τα όργανα του νοσοκομείου και το προσωπικό και γίνονται συχνά συσκέψεις, ώστε να δρομολογούνται λύσεις για τα προβλήματα. Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της διοίκησης του. 
  
Παρά τα προβλήματα, είναι αισιόδοξος ο κ. Χιωτίδης ότι το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017.  Κι αυτό οφείλεται στο σωστό προγραμματισμό και τη μεθοδικότητα με την οποία διοικεί το νοσοκομείο αλλά και την απόφαση του να ξαναβρεί την αξιοπιστία του.

Απαντώντας στις ερωτήσεις μας στις 20.11.2017, ο κ. Χιωτίδης δεν έκρυψε τίποτα κάτω από το χαλί.

Συγκεκριμένα είπε:

   «Σε σχέση με τα άλλα νοσοκομεία υπάρχει σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης  κυρίως σε γιατρούς. Κι αυτό διότι οι αλλεπάλληλες προκηρύξεις που είχανε γίνει και το 20146 και το 2017, εξ όσων γνωρίζω, απέβησαν άγονες.
Ωστόσο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί τα πράγματα θα προδιαγραφούν για το 2018 πολύ καλύτερα και ήδη  έχουμε τα πρώτα δείγματα. Προσελήφθη ένας ορθοπεδικός γιατρός, προσελήφθη και ένας χειρουργός και στην  προοπτική του χρόνου θεωρούμε ότι και η χειρουργική κλινική και η ορθοπεδική θα λειτουργήσουν πολύ καλύτερα σε σχέση με το πώς λειτουργούσανε το 2017 και ακόμη χειρότερα το 2016.
Στείλαμε δέσμευση πίστωσης και αίτημα για δύο επικουρικούς παιδιάτρους, διότι ο νυν διευθυντής παιδιατρικής κλινικής συνταξιοδοτείται, μία δε παιδίατρος είναι εγκυμονούσα και άρα από την  παιδιατρική κλινική και αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε πρόβλημα ως προς αυτό.
Επίσης, παρά το γεγονός ότι οριακά καλύπτουμε αυτή τη στιγμή τις ανάγκες της παθολογικής κλινικής, προδιαγράφεται κίνδυνος υποστελέχωσης, διότι ο κ. Ιωάννου ο οποίος ήτανε στην παθολογική κλινική έχει αποσπαστεί κατ’ αρχήν για την ΜΕΘ Πτολεμαΐδας. Τώρα κάνει εφημερίες στο νοσοκομείο αλλά αν φύγει οριστικά θα είναι υποστελεχωμένη. Και ως προς την παθολογική και ως προς την παιδιατρική πιστεύουμε ότι με τις νέες προσλήψεις του 2018 τα κενά θα καλυφθούν. Επομένως είναι θέμα υπομονής και χρόνου. Άλλωστε υπάρχει η υπόσχεση από τη μεριά του υπουργείου υγείας ότι εντός του 2018 θα προσληφθούν συνολικά 3500 γιατροί για τη στελέχωση των νοσοκομείων».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από τους διορισμούς αυτούς  θα πάρει μερίδιο το νοσοκομείο της Φλώρινας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως θα πάρει, δικαιούται να πάρει για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρέπει να στελεχωθεί όπως και τα υπόλοιπα νοσοκομεία, δεύτερον μιλάμε για μια ακριτική περιοχή που το οδικό της δίκτυο δεν είναι και το καλύτερο και ως εκ τούτου δικαιούται να πάρει. Άρα στα πλαίσια της κατανομής των θέσεων που θα γίνει από την 3η ΥΠΕ σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας ένα αναλογικά μεγαλύτεροo μερίδιο θα πάρει η Φλώρινα.
Επίσης, θέλω να πιστεύω  ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι σε ότι αφορά τους προϋπολογισμούς. Ήδη εξαντλήθηκαν τα όρια των προϋπολογισμών του 2017, δόθηκε μία επί πλέον αύξηση των ορίων κατά 150.000 ευρώ και αναμένουμε επιπλέον αύξηση των ορίων έτσι ώστε να υπάρξει μία αποτελεσματική εκτέλεση του προϋπολογισμού, μέχρι τις 31.12.2017.
Αναφορικά με το κλίμα. Δεν ξέρω πως ήταν πριν. Είχα κάποιες πληροφορίες αλλά δεν είμαι σε θέση να εξακριβώσω επακριβώς. Τώρα είναι καλό. Συνεννοούμαι αποτελεσματικά με τον Διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας, συζητάμε στα πλαίσια του διοικητικού συμβουλίου, γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις με το προσωπικό στις διάφορες κατηγορίες, όπως είναι η διοικητική διάρθρωση και έχουμε μπει σε μία λογική ότι μέσα από τη συζήτηση και μέσα των όποιων αναγκών σιγά σιγά  λύνουμε προβλήματα.

Νομίζω ότι οι προτάσεις που κάναμε από  τις χρηματοδοτήσεις είτε από προγράμματα τον τοπικό πόρο ή το ΕΣΠΑ εξελίσσονται κανονικά. Πρόσφατα υποβάλαμε ένα αίτημα στον Δήμαρχο Αμυνταίου για να συμβάλλει στις χρηματοδοτικές ανάγκες για το ΚΑΦΚΑ, εμπλεκόμαστε και με κάποια προγράμματα όπως είναι το HORIZON τα οποία έχουν και επιστημονικό χαρακτήρα.

Δεν έχω λόγους να αισθάνομαι απαισιόδοξος. Δεν είμαι βεβαίως ευχαριστημένος με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα αλλά νομίζω ότι σιγά σιγά θα διορθωθούν τα πράγματα κατ’ αρχήν με μένα ως διοικητή και νομίζω πολύ καλύτερα ακόμη όταν έρθει ο επόμενος, διότι όπως αντιλαμβάνεστε μοιράζομαι σε τρία νοσοκομεία και για να διοικείς τρία νοσοκομεία πρέπει να υπάρχει φυσική παρουσία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Χιωτίδη επειδή ο ορθοπεδική κλινική έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα για την περιοχή μας μπορούμε να δώσουμε ένα χρονοδιάγραμμα έστω και με αυτούς τους δύο γιατρούς πότε θα λειτουργήσει και αν  θα λειτουργήσει η κλινική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα λειτουργήσει οπωσδήποτε μέσα στον Δεκέμβρη με αρκετές μέρες εφημερίας. Καταβάλλουμε προσπάθεια να βοηθηθούμε και με έναν ορθοπεδικό από την Πτολεμαΐδα. Επομένως η προοπτική είναι να λειτουργήσει σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του Δεκέμβρη. Έχουμε ένα μόνιμο και δύο επικουρικούς και με την συνδρομή του γιατρού από την  Πτολεμαΐδα προσλαμβάνοντας τουλάχιστον έναν επικουρικό το 2018 θα λειτουργεί κανονικά η ορθοπεδική. Είναι απαραίτητο αυτό γιατί δεν θέλουμε να ταλαιπωρείται ο κόσμος με μετακινήσεις του σε άλλα νοσοκομεία, πολύ περισσότερο στα τριτοβάθμια στα μεγάλα αστικά κέντρα ή τα πανεπιστημιακά.  Ναι προδιαγράφονται τα πράγματα εξαιρετικά θετικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σ’ ότι αφορά την παιδιατρική υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει συνεπικουρούμενη από τα άλλα νοσοκομεία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δυστυχώς έχουμε θέμα. Όπως ήδη προανέφερα έχουμε υποβάλλει αίτημα για να προσλάβουμε δύο επικουρικούς γιατρούς, δεν εμφανιστήκανε ακόμα ενδιαφερόμενοι, μακάρι να εμφανιστούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Βρισκόμαστε σήμερα σε μια κατάσταση που μετά βίας η παιδιατρική  να εφημερεύει για 15 μέρες το μήνα. 
Από τα όμορα νοσοκομεία η προσπάθεια είναι ακριβώς αυτή, τουλάχιστον ν α εφημερεύουμε για 15 μέρες το μήνα. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. 
Υπάρχει πρόβλημα και θα υπάρξει πρόβλημα μέχρι το  νοσοκομείο να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό.
Αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα διότι μιλάμε για βασική κλινική αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση από ιδιώτες γιατρούς να έρθουν στο σύστημα να το υποστηρίξουν (μπλοκάκι). Οι παιδιατρικές κλινικές στα όμορα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας είναι οριακά στελεχωμένες. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως από κάποιους γιατρούς να είχαμε μια ή δύο εφημερίες το μήνα ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.