Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλης, συναντήθηκε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 με τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Στέφανο Μπίρο, τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» κ. Κωνσταντίνο Ναλπαντίδη και φασολοπαραγωγούς από τις Πρέσπες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης έθεσε το ζήτημα της κατασκευής αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών έργων στην περιοχή, κυρίως στο αρδευτικό δίκτυο Πρεσπών, το οποίο αποτελεί έργο εξαιρετικής σημασίας για την τοπική οικονομία του Δήμου Πρεσπών στον οποίο παράγονται και τα ομώνυμα, γνωστά σε όλους φασόλια Πρεσπών (προϊόν Π.Ο.Π). Επίσης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του κλάδου της αμπελουργίας και της οινοποιίας που γνωρίζει η περιοχή, με την παραγωγή ικανών ποσοτήτων εξαιρετικά ποιοτικών οίνων.


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών εξέφρασε την πρόθεση του Συνεταιρισμού να κατασκευάσει κονσερβοποιείο, με στόχο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα φασόλια αλλά και να προχωρήσουν στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τις πιπεριές Φλώρινας, τα τσιρόνια και άλλα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις φασολιών και ζήτησε τη συνδρομή της πολιτείας. Επίσης, κατατέθηκαν προτάσεις για το θεσμικό πλαίσιο ασφάλισης πολιτών τρίτων χωρών για εξαρτημένη εργασία και εποχική απασχόληση, ώστε να μπορούν όλοι οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν το εργόσημο και να δικαιολογούν τα εργατικά έξοδα που έχουν.

Ακόμη παρουσιάστηκαν στον Υφυπουργό τα αποτελέσματα των ζημιών που προκλήθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της ανθοφορίας των φασολιών Πρεσπών και ζητήθηκε η συνδρομή του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Ο κ. Β. Κόκκαλης τόνισε τη σημασία των ποιοτικών προϊόντων που παράγονται στη Φλώρινα και εξέφρασε το αμείωτο ενδιαφέρον της παρούσας ηγεσίας του Υπουργείου στην αγροτική οικονομία των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας. Επίσης, συμφώνησε να είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη και τους παραγωγούς κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των αιτημάτων τους. Ιδιαίτερα για το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πλήρης καθιέρωση του ηλεκτρονικού τιμολογίου και για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει άριστη συνεργασία με την Υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου.

.ypaithros.gr