Η Ερώτηση που ακολουθεί κατατέθηκε από το βουλευτή Φλώρινας κ. Γ. Αντωνιάδη και συνυπεγράφη από τους βουλευτές κ.κ. Γ. Κουμουτσάκο και Σ. Αναστασιάδη.


Αρ. πρωτ. Ερώτησης 328-12/10/2017

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Υγείας

 Θέμα: Λάθη και παραλείψεις του Υπουργείου Υγείας έχουν αφήσει ακέφαλο διοικητικά το Νοσοκομείο Φλώρινας

Κύριε Υπουργέ,

Το Δεκέμβριο του 2015, ανακοινώθηκε η προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης του Διοικητή στο Νοσοκομείο της Φλώρινας. Ο επιλεχθείς διοικητής ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντά του τον 6/2016.
Μετά από περίπου ένα χρόνο, στις 20/7/2017 παύθηκε λόγω «διοικητικής ανεπάρκειας», χωρίς να έχει πρωτίστως αξιολογηθεί. Παρόλο που ανακοινώθηκε η παύση του, ο πρώην διοικητής συνέχισε την άσκηση των καθηκόντων του ως τα τέλη 8/2017, μέχρι να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ, ενώ κανονικά θα έπρεπε ταυτόχρονα να έχει μεριμνήσει το Υπουργείο για την αποχώρηση του από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Στο μεταξύ, στις 14/9/2017 δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ η παράλληλη άσκηση καθηκόντων από το διοικητή του Μαμάτσειου-Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Κοζάνης και για το Νοσοκομείου Φλώρινας, πράγμα παράλογο διότι δεν είναι δυνατόν ένας διοικητής να είναι παρών σε τρία νοσοκομεία, να γνωρίζει σε βάθος τη λειτουργία τους και τα προβλήματά τους και να δίνει άμεσα λύσεις όπου χρειάζεται. Ας σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Φλώρινας βρίσκεται σε διαφορετικό νομό. Η απόφαση της παράλληλης άσκησης δεν εφαρμόστηκε διότι ήταν εσφαλμένη. Το σφάλμα διορθώθηκε με το ΦΕΚ 490/Υ.Ο.Δ.Δ. της 9/10/2017, το πρόβλημα όμως δε λύθηκε.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω λανθασμένων ενεργειών και παραλείψεων του υπουργείου υγείας, το νοσοκομείο της Φλώρινας ουσιαστικά παραμένει διοικητικά ακέφαλο εδώ και δυόμιση μήνες, ενώ ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει. Το εύλογο ερώτημα όλων είναι, για ποιο λόγο δημιουργείται όλη αυτή η αναστάτωση στη λειτουργία του νοσοκομείου Φλώρινας, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας να καλύψει άμεσα τη θέση του παυθέντος διοικητή από τον αξιολογικό πίνακα που συνέταξαν οι αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Σε τι πραγματικά οφείλεται η πολύμηνη καθυστέρηση στην κάλυψη της θέσης του διοικητή στο Νοσοκομείο Φλώρινας;

2. Πότε και με ποιες διαδικασίες σκοπεύετε να καλύψετε την εν λόγω θέση;

3. Γιατί δεν προχωρήσατε άμεσα στην κάλυψη της θέσης από τον αξιολογικό πίνακα που συνέταξαν οι αρμόδιες επιτροπές σας και γιατί δεν το κάνετε τώρα, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Φλώρινας από την έλλειψη διοικητή;

4. Γιατί δεν δημοσιοποιείτε τον αξιολογικό πίνακα έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια;

Οι ερωτώντες βουλευτές