ρεπορτάζ - κείμενο 
φωτογραφίες & βίντεο : fouit.gr

Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας τιμήθηκε η μνήμη του Παύλου Μελά στο χωριό Μελάς της Καστοριάς, εκεί που φονεύθηκε πριν από 113 χρόνια, στις 13 Οκτωβρίου 1904.
Το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, ενώ ακολούθησε το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως όλων των τελειωθέντων και σφαγιασθέντων κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, με την παρουσία του Αρχηγού του Ελληνικού Στρατού Αντιστρατήγου κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, των αρχόντων του τόπου και πλήθους πιστών χριστιανών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του fouit.gr ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ μιλώντας για τον ήρωα της Μακεδονίας Παύλο Μελά, ο οποίος άφησε την άνεση των Αθηνών, τις απολαύσεις, την οικογένειά του και ακολουθώντας τη συνείδησή του έφτασε στην απομακρυσμένη αυτή γη της Ελλάδος για να αγωνισθεί υπέρ πίστεως και πατρίδος.
Έφερε πάντοτε στο στήθος του τον τίμιο σταυρό και όπως έγραφε ο ίδιος, κοινωνούσε των Αχράντων Μυστηρίων και αισθανόταν ζωντανή την παρουσία του Θεού. Και σ’ αυτό το παλληκάρι οφείλει πολλά η πατρίδα μας, αφού ο Παύλος Μελάς και ο ήρωας Μητροπολίτης Καστορίας Γερμανός Καραβαγγέλης άναψαν τη σπίθα για τον Μακεδονικό Αγώνα.
Και κατέληξε ο Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ ευχαριστώντας και συγχαίροντας τον Αρχηγό του Στρατού, που τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης για τον πρωτομάρτυρα της μακεδονικής ελευθερίας Παύλο Μελά.
Αμέσως μετά, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο του Παύλου Μελά, η κατάθεση στεφάνων και ομιλία για την ημέρα μνήμης και τιμής στους ηρωικώς πεσόντες κατά το Μακεδονικό Αγώνα