ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Με το ν. 4485/2017 που εξυπηρετεί πρωτίστως μικροκομματικά συμφέροντα αδειάζουν τα περιφερειακά ΑΕΙ από καθηγητές που μετακινούνται στα κεντρικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και μπαίνει ταφόπλακα στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας

Κύριε Υπουργέ,

Ο νόμος 4009/2011 έβαζε φρένο στις μετακινήσεις καθηγητών ΑΕΙ από τα περιφερειακά πανεπιστήμια στα κεντρικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ο στόχος ήταν προφανής, ώστε να μην ερημώσουν οι Σχολές αυτές και να οδηγηθούν στο κλείσιμο. Είναι γνωστό πως η πλειοψηφία των διδασκόντων στα περιφερειακά πανεπιστήμια προέρχεται από μόνιμους κάτοικους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι οποίοι μετακινούνται κάθε εβδομάδα προκειμένου να διδάξουν. Είναι οι λεγόμενοι «ιπτάμενοι καθηγητές», όπως ονομάζονται στη γλώσσα των ΑΕΙ.
Με το άρθρο 76 του νόμου 4485/2017, ήρθατε να ανατρέψετε την παρούσα κατάσταση, όχι όμως για όλους, αλλά για τους εκλεκτούς σας. Επιτρέπεται πλέον η μετακίνηση ενός μέλους ΔΕΠ σε κεντρικό ΑΕΙ της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, εφόσον βρίσκεται στη βαθμίδα του πρωτοβάθμιου καθηγητή και έχει συμπληρώσει 15 έτη στο συγκεκριμένο ΑΕΙ. Όλως τυχαίως, η διάταξη αυτή καλύπτει πλήρως την περίπτωση της κας Σοφίας Αυγητίδου, διδάσκουσας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Φλώρινας, η οποία επίσης όλως τυχαίως είναι και σύζυγος του κ. Γιώργου Αγγελόπουλου, Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 
Οι «δικλείδες ασφαλείας» που θέτετε είναι επί της ουσίας ανενεργές. Ο ρόλος της συνέλευσης του τμήματος είναι καθαρά γνωμοδοτικός, ως εκ τούτου, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της μετακίνησης της εν λόγω διδάσκουσας. Του νόμου επωφελείται ακόμα μία διδάσκουσα του Τμήματος η οποία έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες μετακίνησής της στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο πάνω από 200 μέλη ΔΕΠ έχουν αιτηθεί τη μετακίνησή τους σε κεντρικά ΑΕΙ.
Όσο για την άλλη δικλείδα ασφαλείας, δηλαδή την απόφαση της Συγκλήτου, εδώ το θέμα προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις. 

Σε ένα πανεπιστήμιο όπως αυτό της Δυτικής Μακεδονίας με 3 τμήματα στη Φλώρινα και 3 στην Κοζάνη, όπου η μία αιτούσα την μετακίνησή της είναι και Πρόεδρος Τμήματος, άρα μέλος της Συγκλήτου με παρεμβατική δυνατότητα επί των υπολοίπων μελών, η λήψη της απόφασης επαφίεται στην ψήφο του Πρύτανη, ο οποίος ναι μεν έχει προκαλέσει απόφαση Συγκλήτου ότι δεν μετακινείται κανένας από το 
πανεπιστήμιο, η απόφαση όμως αυτή αναιρείται από το νόμο σας και η 
ισχύς της τίθεται εν αμφιβόλω. Υπάρχει άραγε κάποιος που πιστεύει πως ο πρύτανης μπορεί να αντιπαρατεθεί στον υπουργό;

Το πανεπιστήμιο της Φλώρινας ερημώνει, κ. υπουργέ και σύντομα δεν θα υπάρχουν διδάσκοντες για τη λειτουργία του, ενώ τα κονδύλια θα μειωθούν στο ελάχιστο. Με τη ρύθμισή σας αυτή, από τη μία προκαλείτε τη σταδιακή ερήμωση περιφερειακών πανεπιστημίων που βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές τις οποίες οφείλετε να ενισχύσετε, από την άλλη γυρίζετε την πανεπιστημιακή κοινότητα πολλές δεκαετίες πίσω, στην εποχή του ρουσφετιού και της εξυπηρέτησης των δικών μας παιδιών.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. υπουργός

Γνωρίζετε τα προβλήματα που δημιουργούνται στις Σχολές της Φλώρινας από την απόφασή σας αυτή για τη δυνατότητα μετακίνησης μελών ΔΕΠ από τα περιφερειακά ΑΕΙ στα κεντρικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;

Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στη μετακίνηση μελών ΔΕΠ από τα περιφερειακά ΑΕΙ στα κεντρικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ώστε να βάλετε φρένο στη φυγή των πανεπιστημιακών ή έστω να εξαιρέσετε της συγκεκριμένης διάταξης Πανεπιστήμια όπως το Δυτικής Μακεδονίας του οποίου η υπόσταση διακυβεύεται λόγω του μικρού αριθμού μελών ΔΕΠ που διαθέτει; Διαφορετικά οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε διάλυση.


Ο ερωτών βουλευτής
 Γιάννης Αντωνιάδης