Στις 12 Αυγούστου του 2017, θα υπάρξει ένα φαντασμαγορικό ¨ντους¨ μετέωρων, ή βροχή διαττόντων όπως είναι και η επίσημη ονομασία τους. Σύμφωνα λοιπόν με τους αστρονόμους, αυτό θα είναι το πιο λαμπερό ουράνιο ντους στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία. Ο νυχτερινός ουρανός θα λάμψει και μερικά από αυτά τα ουράνια αντικείμενα μπορεί να είναι ορατά ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η ¨βροχή¨ μετεωριτών θεωρείται ευκαιρία ζωής, καθώς το επόμενο ντους μετεωριτών αυτού του είδους θα είναι μετά από 96 χρόνια!
Η Ουράνια αυτή κοσμική βροχή μετεωριτών δεν είναι άλλη από την ετήσια εμφάνιση των λεγόμενων ¨Περσίδων¨, μία από τις λαμπρότερες του είδους αυτού που παρατηρούνται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, και εμφανίζεται κάθε χρόνο μεταξύ 17 Ιουλίου και 24 Αυγούστου. Το φαινόμενο αυτό λοιπόν τείνει να κορυφωθεί γύρω στις 9-13 Αυγούστου.



Εικόνα 1 : Η φωτογραφία της χρονιάς για το 2013 από το Greenwich’s Astronomy. Ο David Kingham συνδύασε 23 μεμονωμένες ακίνητες εικόνες για αρκετές ώρες για να απεικονίσει την ετήσια βροχή μετέωρων με την ονομασία ¨Περσίδες¨ .
DAVID KINGHAM (THE NATIONAL MARITIME MUSEUM ROYAL OBSERVATORY) / Format: JPEG

Ο κατάλληλος χρόνος για να δείτε τις Περσίδες, καθώς και τα περισσότερα παρόμοια φαινόμενα όπως αυτό, είναι όταν ο ουρανός είναι πάρα πολύ σκοτεινός (Εικόνα 2).

Εικόνα 2: Η βαθμονόμηση του νυκτερινού ουρανού ανάλογα με τον βαθμό της φωτορύπανσης.

Οι περισσότεροι αστρονόμοι προτείνουν ότι, ανάλογα με τη φάση της Σελήνης, ο καλύτερος χρόνος για να δείτε τα ¨μετεωρικά ντους¨ όπως συνηθίζεται να ονομάζονται,  είναι λίγο πριν από την αυγή.



Εικόνα 3: Η βαθμονόμηση των Ουράνιων…επισκεπτών της Γης.

Οι Περσίδες  είναι ορατές στο Βόρειο Ημισφαίριο, και συνεπώς και από την χώρα μας. Παρατηρήστε ανάμεσα στο ακτινοβόλο σημείο, το οποίο θα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του ουρανού, και στο ζενίθ (το σημείο στον ουρανό που βρίσκεται ακριβώς πάνω από σας).
Μπορείτε λοιπόν εύκολα να δείτε ένα από αυτά τα …πεφταστέρια με γυμνό μάτι απλά κοιτάζοντας κατ ‘ευθείαν προς τα επάνω. Η παρακάτω εικόνα δείχνει την ακριβή κατεύθυνση των Περσίδων όπως θα εμφανίζονται από τη τοποθεσία σας.



Πηγή