Η πληρωμή των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα γίνει το τελευταίο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Οι αιτήσεις όσων εγκρίθηκαν τον Ιούλιο, θα λάβουν την εισοδηματική ενίσχυση δύο μηνών (Αυγούστου και Σεπτεμβρίου), ενώ οι αιτήσεις αυτών που εγκρίθηκαν τον Αύγουστο θα λάβουν ποσό που αντιστοιχεί στο μήνα Σεπτέμβριο.

Για όσους δικαιούχους έχουν δηλώσει τράπεζα η οποία δεν διαθέτει προς το παρόν προπληρωμένη κάρτα, η πρώτη προπληρωμή θα γίνει κατ' εξαίρεση εξ' ολοκλήρου στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει, για το σύνολο του ποσού που δικαιούνται.

Το Κ.Ε.Α. είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή με εισοδήματα 1200 ευρώ το εξάμηνο για ένα άτομο ή 2.400 ευρώ το εξάμηνο για 4μελη οικογένεια.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
  • α) Την εισοδηματική ενίσχυση,
  • β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και
  • γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.
Το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης καθορίστηκε, σύμφωνα με κοινές πρακτικές μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. Το ανώτατο ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης των 200 ευρώ το μήνα για έναν ενήλικα και των 400 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια αντιστοιχεί περίπου στο 24% του διάμεσου ισοδύναμου εισοδήματος, το 2013. Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο των κρατών της Ε.Ε. με παρόμοια ποσοστά που απαντώνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Πορτογαλία.

Η επιλογή των 30 δήμων έγινε με αντικειμενικά κριτήρια από την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Επιλέχθηκαν δήμοι σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και ο αριθμός των δήμων που έχουν επιλεγεί σε κάθε περιοχή, είναι ανάλογος του πληθυσμού της περιοχής. Αυτό έγινε, για να διασφαλιστεί ισότητα σε ολόκληρη τη χώρα. Σε κάθε περιοχή, επιλέχθηκαν δήμοι όπου η συμμετοχή στην πρώτη φάση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, ήταν υψηλότερη και το ποσοστό των ανέργων είναι υψηλότερο, ως μερίδιο του πληθυσμού. Τέλος, οι δήμοι στους οποίους έχει επεκταθεί το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης για τη δεύτερη φάση δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη φάση υλοποίησης του Κ.Ε.Α.



πηγή: newsbomb.gr