Πρώτη ύλη οι παγκοσμίου φήμης φράουλες, που αφθονούν στους πρόποδες του Βιτσίου, το κολοκύθι και τα πεντανόστομα πετροκέρασα. Αλλά η ευρηματικότητα και η φαντασία δε σταματούν εδώ… θα βρείτε γλυκό σύκο, καρπούζι, τριαντάφυλλο…ακόμα και φασόλια…Ναι…ναι τα περίφημα φασόλια Πρεσπών έγιναν και γλυκό.

Στην περιοχή αυτή, φαίνεται όλοι να συνωμοτούν, ώστε όχι μόνο οι επισκέπτες να προσκληθούν αλλά και ως άλλοι Οδυσσέες να μαγευθούν από τα κάλλη της Φλώρινας και να μη θέλουν να φύγουν ποτέ…

Δεν είναι μόνο το ποικιλόμορφο και παρθένο φυσικό περιβάλλον, τα καλλιτεχνήματα των ανθρώπων, οι καθημερινές δραστηριότητες του χθες που έγιναν πια παράδοση …είναι και οι γευστικές λιχουδιές. Ποιος δε γνωρίζει τα γλυκά κουταλιού, που τείνουν πια να είναι … ονομασία προέλευσης! Μυστικό στη συνταγή …η φύση.

Τα φασόλια ελέφαντες και γίγαντες από τη Φλώρινα είναι το βασικό συστατικό της πασίγνωστης παραδοσιακής Ελληνικής συνταγής, η περιβόητη φασολάδα. Σίγουρα βέβαια γνωρίζετε ότι ψήνονται και στο φούρνο (ταβά ή πλακί) ή γίνονται σαλάτα. Είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα και εύκολα βρίσκουν την θέση τους στη Μεσογειακή διατροφή και δίαιτα.Τα φασόλια ελέφαντες και γίγαντες ανήκουν στην ίδια ελληνική ποικιλία φασολιών εξαιρετικής ποιότητας. Η διαφοροποίηση των δυο κατηγοριών γίνεται βάσει του μεγέθους τους και η εκπληκτική ποιότητα τους οφείλεται στο συνδυασμό του μικροκλίματος και στην εδαφολογική σύσταση της περιοχής.Το 1994 η Ελλάδα αναγνώρισε τα φασόλια ελέφαντες και γίγαντες Φλωρίνης ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης τα αναγνώρισε ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Οι ντόπιοι συνηθίζουν να συνοδεύουν τη φασολάδα, τα φασόλια στο φούρνο ή τις σαλάτες, με εντόπια τυριά. Αν και όλη η περιοχή έχει πολύ ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, περιοχές όπως η Κρυσταλλοπηγή και η Κέλλη φημίζονται ιδιαίτερα για τα τυριά τους. Τυρί φτιάχνει ο άνθρωπος από τα πανάρχαια χρόνια. Στη μυθολογία μας ο κύκλωπας Πολύφημος αναφέρεται ως ο πρώτος τυροκόμος. Ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδηςέδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού και οι Τυροκόμοι μας διαφυλάττουν πιστά τις συνταγές της μακεδονικής γης.Μια γρήγορη περιήγηση στο νομό είναι ικανή να μας πείσει ότι οι άνθρωποι εδώ είναι αυτάρκεις. Με υψηλής ποιότητας κτηνοτροφία, τόσο αιγοπρόβατα, όσο και βοοειδή και αλιεία καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε κρέας από τη ντόπια παραγωγή.

Ωστόσο, φημισμένες για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους είναι τόσο οι πιπεριές Φλωρίνης, όσο και οι πατάτες. Κάτι που δε συνηθίζεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι ότι στη Φλώρινα κάθε χωριό της έχει για “σήμα κατατεθέν” ένα προϊόν. Έτσι, μοναδικές θεωρούνται οι πιπεριές από τον Αετό και οι πατάτες από το Σκλήθρο. Τα τελευταία χρόνια γίνονται εκδηλώσεις προς τιμή τοπικών αυτών προϊόντων. Και πραγματικά οι επισκέπτες που θα έχουν την τύχη να βρεθούν στον Αετό και το Σκλήθρο σ’ αυτές τις εκδηλώσεις δε θα το μετανιώσουν…και οι οινόφιλοι, δέσμιοι της μαγικής έλξης του κρασιού και του πολιτισμού του ακολούθου ν τους θα υ μαστούς Δρόμους του Κρασιού της Μακεδονίας.

Οι Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας αποτελούν πρωτοποριακό τουριστικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε.Η λίστα με τα τοπικά προϊόντα είναι ατελείωτη…αν όμως θέλετε να προμηθευτείτε κάτι μοναδικό, κάτι που σε καμιά γωνιά όχι μόνο τηςΕλλάδας αλλά και του κόσμου όλου δε θα συναντήσετε είναι τα χειροποίητα παραδοσιακά κεριά
της Φλώρινας.

Η κηροπλαστική στη Φλώρινα είναι μία παράδοση που ξεκινά από το Βυζάντιο και την τέχνη αυτή ασκούν ακόμα μερικοί βιοτέχνες, όπως ακριβώς την κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους. Από γνήσιο κερί μέλισσας, αφού πρώτα ασπρίσει με άπλωμα στον ήλιο, μετατρέπεται σε κορδόνι και κατόπιν σε πρωτότυπα σχέδια και μεγέθη, άλλοτε καλαθάκι άλλοτε σταυρός, άλλοτε ευαγγέλιο… και άλλοτε σχήμα της αστείρευτης φαντασίας του καλλιτέχνη… Τα κεριά αυτά συνόδευαν κάθε λατρευτική και μη εκδήλωση του κατοίκου… Κανένας από τους Φλωρινιώτες δεν πρόκειται να ξεχάσει το καλαθάκι της λαμπρής, όταν μικροί ακόμα τοποθετούσαν το κόκκινο αυγό και κινούσαν προς την εκκλησία για να ακούσουν το χαρμόσυνο Χριστός Ανέστη…