ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

‘Η αλήθεια για την φορολόγηση των αγροτών απέναντι στα ψέματα των μνημονιακών κομμάτων.’

Το προηγούμενο διάστημα, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έστησε σχέδιο φορολογικής εξόντωσης του αγροτικού τομέα, αφού oΝόμος 4172/2013 περιελάμβανε την φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 13% από το πρώτο κιόλας ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας επιπρόσθετα προκαταβολή φόρου 55% και φορολόγηση με 13% την διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος.

Αυτό που αποκρύπτουν συστηματικά και άκρως υποκριτικά τα κόμματα της πρώην συγκυβέρνησης και τα φερέφωνα τους, είναι ότι για τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος θα συμπεριλαμβάνονταν πλήρως οι αγροτικές επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις(π.χ ΕΛΓΑ). Για αυτό εξάλλου δεν δέχονταν όσο ήταν στην Κυβέρνηση τροπολογίες των βουλευτών τους για την απαλλαγή των αγροτικών επιδοτήσεων από την φορολόγηση.

Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών εξαιρέθηκαν από τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος πλήρως οι αγροτικές αποζημιώσεις και οι επιδοτήσεις μέχρι 12.000 €, ενώ επιπλέον μειώθηκε στο μισό η προκαταβολή φόρου.

Με την τροπολογία αυτή ωφελούνται, σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς, περίπου το 95% των αγροτών.

Ήταν ένα πρώτο και σημαντικό βήμα για την οικονομική ελάφρυνση ειδικά των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά σίγουρα απαιτούνται περαιτέρω βήματα για μια δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος που θα συμβαδίζει με τη βαρύνουσα σημασία του κλάδου για την Ελληνική οικονομία και την χώρα ολόκληρη. Το υπουργείο μέχρι στιγμής τείνει ευήκωα ώτα στους εκπροσώπους του ελληνικού λαού,ελπίζουμε σε ανάλογη συνέχεια ώστε να διορθώσουμε με κοινή προσπάθεια τα λάθη των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Κώστας Σέλτσας
Βουλευτής Φλώρινας
ΣΥΡΙΖΑ