Ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του ο νέος αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, ο οποίος προέρχεται από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε υψηλά επίπεδα μαχητικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας της Εθνικής Φρουράς για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι όποιες προκλήσεις». Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη θέση πως «όσο πιο ισχυρή είναι η αποτρεπτική δύναμη της Εθνικής Φρουράς, τόσο πιο ενισχυμένη είναι και η Ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα, ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε ότι με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας καλούνται να αναλάβουν, σε συνεργασία με στρατηγικούς ενεργειακούς εταίρους, έναν νέο αναβαθμισμένο ρόλο προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες προς την Ελλάδα και προς τον απερχόμενο αρχηγό, τον στρατηγό Στυλιανό Νάση, για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην Εθνική Φρουρά.

Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός Γεώργιος Μπασιακούλης αφού ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη, τόνισε ότι έχει πλήρη επίγνωση της ύψιστης στρατιωτικής τιμής που του έγινε και κατανοεί πλήρως τις ευθύνες που απορρέουν από αυτή, ιδιαιτέρως κατά την τρέχουσα κομβική περίοδο για την Κύπρο.
“Με τη συνεργασία και τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας και με τη βοήθεια του προσωπικού που θα διοικώ, υπόσχομαι να αναλώσω τις δυνάμεις μου για το καλό της Εθνικής Φρουράς αλλά και για το καλό του κυπριακού λαού γενικότερα”, κατέληξε.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Ο Γεώργιος Μπασιακούλης, γεννήθηκε στη Φλώρινα το Νοέμβριο του 1957, εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1975 από την οποία αποφοίτησε το 1979 ονομασθείς Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.
Αποφοίτησε επιτυχώς από τα Σχολεία Βασικής και Προκεχωρημένης εκπαίδευσης του Πυροβολικού, την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε ως Διοικητής Πυροβολαρχίας, ως Διοικητής Μοίρας και ως Επιτελής σε Μονάδες και Διοικήσεις Πυροβολικού.
Επιπλέον υπηρέτησε, ως Επιτελής στη Διεύθυνση Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ, στη θέση τρεχουσών πληροφοριών του Στρατιωτικού Επιτελείου της Δυτικοευρωπαϊκής και Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, καθώς και ως Εθνικός αντιπρόσωπος στο Νατοϊκό Στρατηγείο SACT (Supreme Allied Command Transformation), στο Norfolk των ΗΠΑ.
Ως ανώτατος αξιωματικός διετέλεσε, Διευθυντής του Κέντρου Χειρισμού Κρίσεων του ΓΕΕΘΑ και Διοικητής της Σχολής Πυροβολικού.
Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα στρατιωτικά μετάλλια και παράσημα του βαθμού του. Μιλάει την αγγλική γλώσσα.